Een ritssluiting (zipper) is een sluiting die ook wel zip/zip of ritssluiting wordt genoemd. Het voordeel van een ritssluiting is dat deze zo vaak gesloten kan worden als je wilt. Het heeft twee zijdelen en een schuifregelaar. De zijdelen zijn voorzien van krampen (ook wel tanden genoemd).
Deze tanden kunnen in elkaar haken en ook weer los van elkaar. Ze kunnen gemaakt zijn van metaal zoals aluminium, nikkelzilver, messing of plastic. De schuifregelaar wordt gebruikt om de rits naar believen te openen of te sluiten.
Wie heeft de ritssluiting uitgevonden?
Voordat er praktische ritsen waren, werden kledingstukken bij elkaar gehouden met linten, koorden, knevels of knopen. Vanaf 1851 werd de ritssluiting ontwikkeld door verschillende uitvinders. Toch duurde het tot 1890 voordat een idee voor implementatie werd ontwikkeld, dat in de praktijk zou worden gebruikt. Deze kwam van de Amerikaan Whitcomb Judson, die zijn idee in 1892 als patent registreerde onder de naam clasp locker. Dit model werd zelfs gepresenteerd op de wereldtentoonstelling in Chicago.
In 1905 zou de eerste ritssluiting worden vervaardigd, maar het resultaat was ongeschikt voor praktisch gebruik. Zeven jaar later lukte het de Zweed Gideon Sundbäck om een ritssluiting te produceren die ook in de praktijk werkte. In 1909 werden zijn ideeën gepatenteerd in Duitsland. Maar tot aan de ritssluiting van vandaag waren er nog wat veranderingen.
In 1923 werden de originele kralen en kaken van de ritssluiting vervangen door ribben en groeven. De Zwitser Martin Othmar Winterhalter verwierf het patent hiervoor in Europa. Het geheel stond bekend als RiRi. De eerste in massa geproduceerde ritssluiting ter wereld werd vervaardigd in Wuppertal. Alleen al in Duitsland worden jaarlijks zo’n 70 miljoen strekkende meter ritssluitingen geproduceerd.
Hoe zorg je voor de ritssluiting?
Veel textiel heeft tegenwoordig een ritssluiting. Naast kleding is er ook opritsbaar beddengoed. Het geheel is praktisch en makkelijk in gebruik. Desalniettemin moet de juiste zorg worden betracht. Zo kan de rits geïmpregneerd worden om vuil en water beter af te stoten. Als een ritssluiting niet meer zo soepel werkt, kan deze worden ingesmeerd met zeep of was. Als het een plastic ritssluiting is, wordt er siliconenspray gebruikt. Bij het wassen moeten de ritsen altijd gesloten zijn.