Dat hangt helemaal af van de eisen van de zeiler. In de beroepsvaart worden zeilen meestal 1 tot maximaal 3 jaar gebruikt. In de recreatievaart is een gebruiksperiode van max. 7 jaar gangbaar.
Waarom varieert de gebruiksduur?
De zeilen zijn gemaakt van zogenaamd “Dacron” canvas. Dit is een polyesterweefsel waarvan de vezels met hars maatvast zijn gemaakt. Deze maatvastheid is erg belangrijk voor een goed zeilprofiel. Wanneer het zeildoek geknikt is, “breekt” de hars en worden de vezels zacht, waardoor het zeil over het algemeen zacht wordt en zijn vormstabiliteit verliest.
Om ervoor te zorgen dat de zeilen zo lang mogelijk meegaan, wordt er standaard gebruik gemaakt van een relatief dik/zwaar 6 oz zeildoek van de merkfabrikant Challenge Sailcloth.
De kijkvensters van de zeilen zijn gemaakt van X-Ply. Dit is een zeer vormvast laminaat dat is versterkt met vezels. Hier geldt dezelfde afhandeling als bij Dacron. Als het materiaal geknikt is of als het zeil bij open schoten onnodig in de wind wappert, wordt het zacht en verliest het zijn vormvastheid. Daarom geldt voor zowel Dacron als X-Ply dat als het zeil zacht wordt of beschadigd raakt door knikken, dit niet onder de garantie valt. De zeilen moeten altijd voorzichtig worden opgerold en mogen niet geknikt of gevouwen zijn. (zie punt ‘Meest voorzichtige opslag’)
Kleur/UV-stabiliteit
De meeste zeilen zijn overwegend gemaakt van wit Dacron. Wit canvas heeft als voordeel dat de kleur niet merkbaar vervaagt door agressieve UV-straling van de zon.
Sinds 2015 worden de zeilen daarom uitgevoerd met een rood/zwart/transparant design. Intense zon UV-straling kan de kleur in de loop der jaren doen vervagen en het materiaal bros maken. Dit is technisch niet te vermijden. In de zeilbranche is het een normale waarde dat na ca. 2 jaar gemiddeld gebruik een kleurverandering merkbaar wordt.
Deze kleurverandering duidt ook op een vermindering van de algehele stabiliteit. Een sterk verkleurd zeil heeft gemiddeld 50% minder stabiliteit dan toen het nieuw was. Een eventuele reparatie van zo’n zeil heeft dan ook geen zin. Het is aan elke zeiler om het zeil te blijven gebruiken of te vernieuwen.
Zachtste opslag
Vooral in de vrijetijdssector wordt vaak verwacht dat de zeilen een zeer lange levensduur hebben. Dus een lange vormvastheid en lang optisch aantrekkelijk. Dit is in tegenspraak met de technische haalbaarheid. Als de zeiler zo lang mogelijk maatvaste en optisch aantrekkelijke zeilen wil hebben, raden wij aan deze zorgvuldig te hanteren en op een zonbeschermde plaats op te bergen wanneer deze niet in gebruik is.
De zeilen moeten altijd droog worden ingepakt. Bij het voorzeil is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze niet van de catamaran wordt gehaald als deze wordt opgerold en vervolgens het opgerolde zeil dubbel wordt gevouwen. Bij het inpakken moet het open/platte voorzeil daarom op het grootzeil worden gelegd en zonder kreukels in een rol worden opgerold.
Met de standaard meegeleverde zeiltas kunnen de zeilen uit de zon worden opgeborgen. Als er niet met de catamaran wordt gevaren, moet het zeil worden verwijderd en in de tas worden opgeborgen.
Toch nieuwe zeilen nodig?
Bij de thesailfactory.nl, en de naam zegt het natuurlijk al, weet men hoe belangrijk de zilen zijn, en wat een voor zeilen je precies nodig hebt.